Thursday, April 11, 2019

Va contrazic: si VOI puteti face cozonac

Buna seara, daca ati avut timp sa treceti pe aici. Indrazniti sa faceti cozonac, va promit eu ca va reuseste din prima. Priviti intai ce putine ingrediente sunt necesare pentru 2 cozonaci. Haideti, ca puteti, doar sa vreti! Ingrediente 100 g unt 50 g drojdie ( sau 2 pliculete de drojdie uscata) 100 g zahar 200 ml lapte un varf de sare 600 g faina (cat sa se dezlipeasca de pe maini) nuci pisate, mac, zahar pudra vanilat pentru ornat si miere pentru uns deasupra Pregatire Topesti untul in cratita la foc mic, il lasi sa se racoreasca Amesteci in bolul de framantat ouale, sarea si drojdia pana se omogenizeaza Torni zaharul si laptele in untul fierbinte ( in acest fel, scade si temperatura untului) Adaug amestecul acesta de unt cu lapte si zahar peste cel din bol, cu drojdia Pui faina si framanti un aluat moale, care sa nu se lipeasca de maini. Acoperi bolul cu aluatul si-l lasi o ora la crescut (isi dubleaza volumul) (Poti adauga stafide, framantand inca un pic, pentru a le integra in aluat) Imparti aluatul in 2 bile, si fiecare bila, in 2, din nou. Le intinzi cu sucitorul (foaie) si le ungi (nu si marginile) cu umplutura de mai jos Rulam foile, apasand usor marginile, sa nu iasa umplutura. Impletiti cate doua astfel de rulade, le asezam in formele de cozonac tapetate cu foaie de copt, si-i mai lasati o ora la crescut. Inainte de a-i baga la cuptor, la temperatura medie, ii ungeti cu ou batut (ii puteti presara cu mac). Cuptorul sa fie preincalzit. Dupa ce-i scoateti din cuptor, ii lasati sa se racoreasca putin, si-i scoateti din forme. (Pentru prima oara, ii voi unge cu unt topit dupa ce se vor raci complet, si-i voi pudra cu zahar, e posibil ca untul acesta sa le impiedice uscarea. Daca nu vreti aceasta, pudrati-i si fara unt) Umplutura nuci pisate 4 linguri cacao 5 linguri zahar arome sau 300 g mac macinat 250 ml lapte 3-4 linguri zahar 1 esenta vanilie (Fotografia este din primavara, o voi inlocui marti, cand voi face si eu cozonaci dupa aceasta reteta. Cea de-a doua umplutura, o folosesc si eu pentru prima data.) Indrazniti sa-i surprindeti pe cei dragi, facandu-le cozonaci, va promit ca va vor reusi.(Nu stiu exact cine dintre voi, dar folositi din retetele mele, mai ales pateurile cu ciuperci si negresa de post cu mere. De ce n-ati incerca si cozonacii acestia?)

No comments:

Post a Comment