Univers paralel

A doua jumatate a zilei de ieri m-a gasit stand intr-un parculet pentru copii, un spatiu unde acestia isi pot elibera energia debordanta. Am stat pe o banca pret de aproximativ o ora si ii priveam.  Si bineinteles, nu ma puteam abtine sa nu compar copiii de azi cu copiii din generatia mea, cu copilul care eram eu.

In primul rand, m-au surprins foarte mult jocurile cu care isi umpleau timpul si de care eu efectiv, nu auzisem. Ma gandeam si zambeam ironic: “chiar am imbatranit, au trecut multi ani de cand nu m-am mai jucat”. La un moment dat, se jucau “Musca pe bara”, denumire care mi-a atras atentia si m-a facut sa urmaresc desfasurarea actiunii:D. Era de fapt, “baba oarba” din copilaria mea, numai ca la ei a ajuns altfel jocul, un pic upgradat:D.

Un alt joc se numea “Dracul si culorile” (oopss, stiu ca e Saptamana Mare, dar asa se numea jocul lor). Unul dintre jucatori era Dumnezeu, ceilalti draci (gata, e ultima oara cand mai spun cuvantul:P). Unul spunea prima silaba dintr-un cuvant ce denumea o culoare, celalalt trebuia sa ghiceasca si sa il prinda, asta daca nu era celalalt mai vigilent si ajungea la Dumnezeu sa il atinga si sa scape de urmaritor.

Ceea ce era foarte ciudat era ca se jucau doar baietii intre ei, fara fetite. Dar si baietii erau impartiti pe categorii, cei mai cuminti preferau tenis de masa, iar cei pe care i-am analizat eu se agitau continuu (ADHD-ul urla in ei ca ciclonul din Kansas-ul lui Dorothy). Lucrul care m-a intristat foarte mult era ca din cei 7 copii la care m-am uitat in mod constant, 3 erau grasi spre obezi, ba mai mult, unul dintre ei spunea ca urma sa plece la Mc Donald’s. Nu am putut sa ma abtin sa nu ma gandesc cu spaima la faptul ca as putea avea si eu un copil sau doi sau nepoti de care ar trebui sa am foarte mare grija, sa nu ii privesc eu insami ca “studiu de caz” sau mai rau, sa fie priviti asa de altii.

Si cred ca mi-as mai dori un lucru: sa ma uit in ochii mai multor copii si sa vad acea naivitate intalnita asa des inainte, care acum, desi probabil exista, este camuflata de o serie de cuvinte neologice auzite atat de des la desene animate, in jocurile pe calculator.
 

Marti Blog Published @ 2023 by fantezii